Predloženo produženje pritvora za Miralema Berbića

Postupajući tužilac Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za osumnjičenog Miralema Berbića, rođenog 1954. godine u Zenici.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), c) i d), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo učiniti krivično djelo ili dovršiti započeto, jer se radi o osobi koja je provela duži vremenski period na području Sirije, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja krivičnog djela, gdje bi puštanje osumnjičenog na slobodu prouzrokovlo uznemirenje javnosti i građana.

U predmetu protiv osumnjičenog Berbića, koji se tereti za krivično djelo-protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ BiH, tužilaštvo preduzima aktivnosti koje se odnose na zahtjeve za pružanje međunarodne pravne pomoći, radi prikupljanja dokaza u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)