Pretežno oblačno s kišom, snijegom i susnježicom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini bez padavina.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Drvar, Sarajevo i Tuzla -1, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most i Srebrenica 0, Doboj, Gradačac i Prijedor 1, Banja Luka i Zenica 2, Široki Brijeg 4, Grude 5, Mostar i Stolac 7, Neum i Trebinje 9 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Padavine slabog intenziteta. U večernjim satima, smanjenje oblačnosti u sjevernim i sjeverozapadnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

Pojačan osjećaj hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u vazduhu, loše će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. N

eophodno je povesti računa o primjerenom oblačenju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra i večeri.

Na jugu malo ugodnije, uz nešto više temperature.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog snijega i poledice

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez.

Niske temperature i pretežno mokar kolovoz doprinose formiranju poledice, a posebno izdvajamo puteve u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Na  graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.  Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja, zbog sanacionih radova, na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)