Prihodi ZZO HNK-a u velikom su padu, a zdravstvene ustanove u izuzetno teškoj situaciji

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a izražava veliku zabrinutost za nastavak finansiranja zdravstvenih ustanova u HNK, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda, iz kojih zdravstvene ustanove finansiraju bruto plate i materijalne troškove, saopšteno je danas iz ZZO HNK-a.

Zavod bilježi enorman pad prihoda, koji se počeo osjećati u drugoj polovini ovog mjeseca, što je posljedica isplate plata bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec.

Ovakav pad prihoda (ako bi se nastavio u sljedećem i narednim mjesecima), kako se upozorava, nedvosmisleno bi doveo do nemogućnosti finansiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plata zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova.

Iz ZZO HNK-a pozivaju obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obaveze za svoje radnike, jer ne uplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljaju bez zdravstvenog osiguranja, dovode u pitanje funkcionisanje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zagarantovana Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

„Zavod je u obavezi provoditi pozitivne zakonske propise i u skladu s istima, obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose što je njegova zakonska obaveza“, stoji u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)