Bogat online repertoar Narodnog pozorišta Mostar u aprilu

Nakon projekcije predstave u povodu Svjetskog dana pozorišta, te emotivnih reakcija vjerne publike i pratilaca na društvenim mrežama, ovog mjeseca gledaoci će na isti način imati priliku pogledati neke od najzanimljivijih predstava iz ranijih sezona, a prva na redu je “Kulin” Mirsada Sinanovića u režiji Erola Kadića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar sa izuzetnom podjelom koju čine Jasmin Krpo, Ermin Sijamija, Mirvad Kurić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Emir Sejfić, Tina Čović, Amela Kreso, Bojan Beribaka, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Belma Čečo Bakrač i Rijad Ljutović. Predstava je premijerno izvedena 4.10.2008. godine. Link za gledanje predstave biće dostupan u petak, 3.04.2020. godine od 20 sati.

Narednog petka, 10.04. publici će biti dostupna predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ rađena po tekstu Derviša Sušića u režiji Šemsudina Gegića. Predstava je premijerno odigrana 25.11.2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji …, a to je Hasan Kaimija. Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac, koji je na svojoj koži osjetio šta znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Vedran Vilogorac, Emir Sejfić, Amela Kreso, Goran Lozo, Jasmin Krpo, te gošća na harmonici Snježana Dujmović.

Iz Naronog pozorišta podsjećaju da je  10. aprila bilo planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2020“, koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na nivou FBiH, odgođen.

U petak, 17.04. na rasporedu je „Alfa Beta“ E.A Whiteheada. Predstava se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Zanimljiva, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena.

Posljednji petak u mjesecu aprilu, 24.04. publici će biti dostupna sjajna komedija „Hotel Plaza“ Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka. Radnja predstave je smještena u u Hotelu Plaza u New Yorku, a govori o tri ljubavne priče i tri percepcije ljubavi. Predstava o ljubavi, snovima, braku, usamljenosti, otuđenosti, sreći, ostvarenim i neostvarenim željama, a sve to na duhovit i uzbudljiv način. Priča u kojoj se svi možemo prepoznati i koja navodi na razmišljanje. Da li smo ostvarili i postigli sve što smo željeli u svom životu? Jesmo li pronašli srodnu dušu? Da li je to istinska i prava ljubav? Jesmo li sretni? U predstavi igraju Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić..

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave biće podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

(NovaSloboda.ba)