Grčka stavila migrantski kamp u karanten nakon pozitivnih testova na Covid-19

Grčka je stavila u karantin čitav migrantski kamp, nakon što je 20 tražilaca azila testirano pozitivno na koronavirus, objavilo je u četvrtak ministarstvo migracija.

Testovi nad 63 osobe provedeni su nakon što je 19. godišnja migrantica, koja se porodila u bolnici u Atini, bila pozitivna na Covid-19, što je postao prvi zabilježeni slučaj zaraze među hiljadama migranata koji su smješteni u pretrpanim migrantskim kampovima širom zemlje.

Nijedan od potvrđenih slučajeva nije imao simptoma, navodi ministarstvo, dodajući da nastavljaju testiranja, prenio je Reuters.

Svako kretanje unutar kampa Ritsona i izvan njega biće ograničeno na 14 dana, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će policija nadzirati provođenje mjera. Kamp se nalazi 75 kilometara sjeveroistočno od Atine i u njemu živi oko 2.500 ljudi.

Ranije ove sedmice, vlasti su počele da istražuju gdje se žena zarazila i razmatraju mogućnost da li je to možda bilo u bolnici.

Kamp ima izoovano područje za bolesnike s koronavirusom ako dođe do povećanja broja slučajeva zaraze, rekli su izvori iz ministarstva.

Grčka, koja je svoj prvi slučaj zaraze zabilježila krajem februara, do sada ima ukupno 1.415 zaraženih. Pedeset ljudi je umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.

(Fena)