“Los Rosales” online druženjem obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. aprila, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar organizovao je u četvrtak online druženje pod nazivom “Za ljubav ne trebaju riječi”.

Cilj je druženja upoznati javnost s netolerancijom, predrasudama, netrpeljivosti, neadekvatnim socijalnim uslugama, socijalnom isključenosti i svim drugim problemima s kojima se svakodnevno suočavaju kako osobe s autizmom tako i njihove porodice.

Direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit, u razgovoru za Fenu, istakla je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu.

“Ali, takođe,želimo naglasiti da nije samo ovaj dan kada treba da se sjetimo osoba s poremećajima iz spektra autizma, nego oni trebaju biti ravnopravni s nama svih 365 dana. Moramo zajedno graditi društvo za sve, društvo jednakih mogućnosti, tek kada toga postanemo svjesni možemo reći da smo dovoljno osviješteni i da smo potpuno zdravo društvo”, rekla je Mezit.

Ona je ukazala na određeno povećanje broja djece s poremećajima iz spektra autizma, koje je sve više primjetno kod djece predškolske dobi.

“Teško je govoriti o dijagnozi konkretno, jer i dalje ne postoje centri za dijagnostiku i ljekari nerado postavljaju konkretnu dijagnozu kod djece s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju”, navodi ona.

Govoreći o problemima s kojima se susreću roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je kazala kako je jedan od osnovnih problema što roditelji na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nemaju kome da se obrate za pomoć.

“Ne postoje centri za dijagnostiku i roditelji su prepušteni sami sebi. Oni većinom ‘lutaju’, jer im niko ne može dati konkretne korake kako da pomognu svom djetetu”, naglasila je ravnateljica Los Rosalesa.

Dodala je kako u Centru “Los Rosales” imaju potpune kapacitete kako za opservaciju djece, tako i za savjetovanje roditelja.

“Mi u Centru ‘Los Rosales’ imamo potpune kapacitete za opservaciju djece, savjetovanje i rad s roditeljima i pružanje različitih usluga djeci i mladima s teškoćama u razvoju prema njihovim sposobnostima. Težimo ka tome da budemo resursni Centar, jer smo mi jedini Centar ovakvog tipa u HNK-u, a možda i šire. Treba nam samo malo podrške i razumijevanja od strane naših nadređenih, pa da našu priču pretočimo u jednu još bolju, kako bi mogli pomoći djeci i mladima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima”, kazala je Mezit.

Govoreći o obrazovanju djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je rekla kako u HNK-u postoje dvije osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, u kojima se obrazuju i djeca sa poremećajima iz spektra autizma, kao i sve ostala djeca s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju, a da je glavni problem što nakon osnovne škole oni nemaju puno izbora za dalje obrazovanje.

“To nam je ozbiljan problem o kojem mi već neko vrijeme govorimo i pokušavamo osvijestiti društvo da moramo zajedno raditi na promjenama i zajedno graditi društvo jednakih mogućnosti, društvo za sve. Međutim ne nailazimo na neko razumijevanje i podršku, tako da su roditelji djece iz spektra autizma u velikim problemima”, kazala je Mezit.

Istakla je da u Centru “Los Rosales” postoje radno-rehabilitacione radionice, u kojima su na svakodnevnoj radnoj terapiji i rehabilitaciji mladi s teškoćama u razvoju, pa tako i mladi s poremećajima iz spektra autizma, ali dodaje, da to nije sistemskio riješeno.

Poručila je kako svi trebamo mijenjati svijest i napokon poteškoće osoba s invaliditetom shvatati kao prednost, a ne nedostatak.

Ujedinjene nacije su 2008. godine proglasili 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu.

(Fena)