Među 24 novozaražene osobe u RS i medicinska sestra iz UKC-a

U RepubliciSepskoj potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 24 osobe, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 267, rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U posljednja 24 sata, obavljena su 194 laboratorijske analize u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od ukupnog broja novooboljelih, 17 osoba je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, te po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši.

Riječ je o 10 žena i 14 muškaraca.

“Deset zaraženih je hospitalizovano, a ostali su izolaciji i zavisno od kliničke slike bit će raspodređeni na dalje liječenje”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

Precizirao je da je 10 osoba zaraženo iz tzv. porodičnih kontakata, dok su ostali bili u kontaktu s radnim kolegama koji su pozitivni na Covid -19, a dio njih se ne može izjasniti kako su zaraženi.

“Među zaraženim je i jedna medicinska sestra iz UKC-a, ali su testirani svi njeni kontakti, kolege i pacijenti, i svi imaju negativan nalaz na koronavirus”, dodao je resorni ministar. 

Trenutno je u RS na respiratorima šest oboljelih od koronavirusa.

U tom bh. entitetu, pod zdravstvenim nadzorom su 11.493 osobe, a iz nadzora je izašlo ukupno njih 8.500.

Do sada je testirano ukupno 2.077 osoba, a broj oporavljenih od novog virusa korona u RS je 14.

U RS su do sada umrle četiri osobe od posljedica Covida-19.

(Fena)