Mitrović uputio molbu Hrvatskoj za ukidanje policijske pratnje i konvoja

Usljed širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19, zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu. Tako su na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete sve aktivnosti da se iz mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prevoz robe, kako bi se snabdijevanjem na ovaj način robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.

Iz tih razloga, ministar saobraćaja i vveza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je danas apel, odnosno molbu Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske, odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prelaza između dviju zemalja.

U svom dopisu, ministar Mitrović je informisao ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Saobraćajnezajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja saobraćaja i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine.

Takođe, ministar Mitrović je zamolio Vladu Republike Hrvatske da vozačima koji su jedini stub odbrane ekonomije u ovoj izuzetno teškoj situaciji, prije svega, zajedno omogućimo dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima, pohvaljujući napore ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koji se, takođe, aktivno uključio u rješavanje nastalih problema sa ciljem normalizacije stanja.

Zbog odluke Republike Hrvatske da i dalje organizuje policijske pratnje i konvoje privrednici i prevoznici iz Bosne i Hercegovine koji obavljaju međunarodni cestovni prevoz robe su i dalje suočeni sa velikim zastojima i čekanjima, kao i prevoznici iz drugih zemalja koji tranzituju Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Mitrović se zahvalio za dosadašnje napore koje je Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture na čelu sa ministrom Butkovićem uložilo u normalizaciju odvijanja cestovnog prevoza robe, ističući da je potrebno zajednički uložiti dodatne napore podižući time saradnju na viši nivo. Napomenuo je da je Republika Srbija jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe, a nakon apela koji je prekjuče uputio.

Na kraju je ministar Mitrović predložio preduzimanje konkretnih mjera u cilju stabilizacije odvijanja teretnog saobraćaja, i to: da se tranzit teretnih motornih vozila kroz teritoriju Republike Hrvatske odvija bez formiranja konvoja jasno određenim zelenim koridorima; da se omogući prelazak preko Graničnog prelaza Šamac teretnih motornih vozila koja tranzituju preko teritorije Republike Hrvatske za sve zemlje; da se razmotri otvaranje i tranzitnog koridora preko Graničnog prelaza Izačić. Ovo bi bili odgovarajući koraci koje je potre, saopšteno je iz Min istarstva saobraćaja i veza BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)