Tužilaštvo BIH učestvovalo u međunarodnoj operaciji sprečavanja pranja novca

Tužilac i istražioci iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), preduzeli su aktivnosti, u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije, kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano sa nabavkom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, učestvovalo je u međunarodnoj operaciji, u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

Aktivnosti se odnose na sumnju u prevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno prweduzeće iz Slovenije, u kome su učestvovali i određeni državljani i poduzeća iz BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su, na prijedlog Tužilaštva BiH i naredbu Suda BiH, policijski pripadnici SIPA-e preduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava. Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u krivično djelo pranja novca u iznosu od 586 749 KM

Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja.

M. N.

(NovaSloboda.ba)