Herceg i Sattler razgovarali o zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona juče je telefonom razgovarao s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefomDelegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Razgovarano je o finansijskom paketu Europske unije za nabavku najpotrebnije medicinske opreme u BiH za borbu protiv koronavirusa, te podršci društvenom i ekonomskom oporavku BiH putem IPA programa u ukupnom iznosu 80,5 miliona eura.

Predsjednik Herceg zahvalio je za dosadašnju pomoć zemalja članica EU i dalju spremnost da se pomogne zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, posebno na pomoći zdravstvenim ustanovama, ali i oporavku privrfede.

Naglasio je i to kako očekuje raspodjelu podrške sukladno epidemiološkom stanju na terenu, pri čemu je HNK do sada najpogođeniji kanton u FBiH sa 70 osoba kojima je potvrđena koronavirusna infekcija, te dvije umrle osobe. Takođe, podsjetio je na to kako u 3 bolnice i 12 domova zdravlja HNK-a radi četvrtina svih zposlenih zdravstvenih radnika u FBiH,  a  u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gravitiraju bolesnici i iz Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.. 

Tokom razgovora, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i komuniciranjem u zajedničkim nastojanjima ovladavanja pandemijom.

Vlada HNK-a i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), koji s EU realizuje finansijski paket za hitnu pomoć BiH, potpisali su Sporazum o sufinansiranju u vezi s projektom ”Odgovor na COVID – 19”. Na osnovu Sporazuma, UNDP će, prema specificiranoj Odluci kantonalnog štaba civilne zaštite, vršiti nabavku nužnih medicinskih sredstava, posebno respiratora, testova, te zaštitne opreme. UNDP će nabavku sufinansirati u iznosu do 50 posto ukupne vrijednosti.

(NovaSloboda.ba)