I dalje raste broj oboljelih u Čitluku, nema novih slučajeva u Konjicu

U posljednja 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježeno je 16 novih osoba pozitivnih na novi koronavirus SARS-CoV-2, deset u Čitluku, četiri u Jablanici i dva u Mostaru.

Ukupno je u HNK-u do sada registrovano 83 covid-pozitivnih osoba, a dva su slučaja završila smrtnim ishodom. Po broj zaraženih, Čitluk je s 29 oboljelih sada najugroženija opština u HNK-u.

“Mi smo svoje kapacitete usmjerili ka Čitluku i nastojimo tamo uspostaviti situaciju poput one o Konjicu, gdje zadnjih dana nemam novoboljelih ili po jedan-dva nova slučaja”, kazao je na današnjoj press konferenciji direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantonai član Kriznog štaba HNK-a prim. dr. Nermin Avdić.

Dr. Avdić najavio je da će se danas poslijepodne u Čitluku održati sastanak, na kome će se razmatrati dalji koraci u borbi protiv širenja epidemije na području tog grada.

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim gradovima, dr. Avdić je kazao kako je situacija u Konjicu i Mostaru uglavnom stavljena pod kontrolu, dok u Jablanici svi zaraženi dolaze iz iste porodice, čije se jedan član vratio iz Njemačke.

Kada je u pitanju situacija u samostanu u Bijelom Polju kod Mostara, u koji je dolazila prvozaražena časna sestra iz Čitluka, dr. Avdić je kazao kako je situacija za sada dobra i niko od žitelja tog samostana ne pokazuje simptome bolesti.

Načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar prim. dr. Zoran Karlović osvrnuo se na zdravstveno stanje hospitalizovanih pacijenata s covidom-19.

Po njegovim riječima, do sada je liječeno 29 bolesnika, a njihova prosječna starost je 50 godina. Petnaest njih je otpušteno kućama, dok su četiri osobe preminule (dvije iz HNK-a, dvije iz ZHK-a). Prosječna životna starost preminulih bila je 62 godine.

“Trenutno u respiracijskom centru imamo četiri bolesnika: dva su na potpunoj respiracijskoj podršci, jedan na hemodijaliznom tretmanu, a jedan na podršci koji je mješavine mehaničke ventilacije i vlastitog disanja”, dodao je dr. Karlović.

Iz Kriznog štaba HNK-a još jednom su apelovali na građane da se pridržavaju propisanih mjera ograničavanja kretanja i okupljanja, kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nama dolazi vikend i mi moramo zaboraviti Gorance, Rujište, Ramsko jezero… Neka nas sva ta izletišta sačekaju još malo, pa ćemo tamo za mjesec-dva piti kafu. Zdravstvenim radnicima možemo pomoći samo ako ostanemo kući, a svako drukčije ponašanje dovešće do toga da naš zdravstveni sistem neće izdržati”, poručio je glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše najavljeno ponovno pokretanje proizvodnje u tvornici namjenske industrije “Igman” u Konjicu, Pavlović je istakao kako se svi moraju pridržavati izdatih naredbi.

“Kada je u pitanju hoće li neko početi raditi, za sve postoje jednake naredbe. Ako se unutar određenog privrednog subjekta može organizovati posao, a da se time ne narušava niti jedna naredba i preporuka Štaba, nemamo ništa protiv. Tamo gdje je nemoguće osigurati takve uslove, vi svjesno rušite naredbe i na rukovodstvu svake firme je ogromna odgovornost”, zaključio je Pavlović.

(Fena)