Penzionerima omogućen odlazak po penziju, djeca mogu s roditeljima u auto

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da se neće uvesti potpuni karantin za stanovnike Federacije BiH, te da su danas na sjednici tog štaba usvojene nove izmjene naredbi u vezi sa kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Istakao je da naredne sedmice počinje isplata penzija u FBiH, pa će stariji od 65 godina od 08.00 do 12.00 sati moći otići po penzije.

“Ostale građane molimo da smanje kretanje u tom periodu”, naglasio je Solak.  

Govoreći o kretanju mlađih od 18 godina, Solak je kazao da su naredbe izmijenjene na način da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima sa roditeljima s jedne lokacije na drugu.

Takođe je naglasio da će s radom početi i prodavnice bijele tehnike, jer se veliki broj građana žalio da nemaju gdje popraviti ili kupiti neki kućanski aparat.

Solak je istakao da su prema Ministarstvu zdravstva FBiH uputili zaključak da razmotre Odluku o 28.dnevnom karantinu u Studenskom domu Bjelave u slučaju negativnih nalaza na koronavirus za studente iz Italije, te da im se omogući kućna izolacija od 14 dana.

 “Pratićemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ukoliko nijednom drugom mjerom ne budemo mogli riješiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera”, zaključio je Solak u obraćanju.