Strast i leptiri u stomaku

Bio je to dan kada se romansa ponova rodila, a strast izazvala uzdahe širom svijeta.

Datum kada je šarena, brbljiva prostitutka postala najljepša žena na svijetu. I beskrupulozni financijski investitor, sa zlonamjernim osmijehom, postao bez konkurencije tip iz snova.

Film “Pretty Woman”, “Lijepa žena” pojavila se  se 23. marta 1990. godine u američkim kinima. Ljubavnu priču prodkovala je kompanija Walt Disney.

Tamo gdje su se u prošlosti Susi i Strolch nevino borili za jednu špagetu, Julia Roberts (tada 22) i Richard Gere (tada 40) odjednom su se našli u krevetu i … razgovarali o povrću: „Imamo vegetarijansku noć. Sjedimo ukočeno poput brokula pred televizorom i gledamo stare filmove.”

Zelene stvari nikad nisu bile erotičnije!

Ljubavna priča između prostitutke Vivian i biznismena Edwarda postigla je treći najveći bruto prihod u 1990. godini u cijelom svijetu.

„Lijepa žena“ nije bila planirana kao ljubavni film. Julia Roberts nije trebala dobiti glavnu ulogu – a ni Richard nije osjećao nikakvu pohlepu (Gier) za filmom.

Ali, najljepša ljubavna priča uvijek započinje dramom i završava u tvrdoglavom polju napada jeze.

Ono što od „Pretty Woman“ ostaje za vječnost: Istoimena je naslovna pjesma Roya Orbisona († 52), svjetski hit Roxette „It Must Have Been Love“ – šarm Richarda Gerea, i Julia Roberts, sa najljepšim osmijehom na svijetu”, i sa jednim citatom iz filma: “Uvijek upadam u komplikovane odnose, koji nemaju budućnosti”.

Zabilježen je i protivrječni citat: “Kroz ovaj odnos, draga Julia, postala je zaista sjajna Roberts!”

(bild)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)