Kratko i sažeto: Sedam priča iz cijelog svijeta

Zaštita za bebu od majmuna

Do dolaska njene štenadi na svijet treba još nekoliko sedmica. Ipak, ova kuja u indijskom selu Chakki Mod osjetila je snažna majčinska osjećanja kada je ugledala malo, bespomoćno siroto majmunče. Njegovu pravu majkuu seljani su otrovali zbog uništavanja usjeva. Majmunče je tada imalo samo nekoliko dana i bilo potpuno bespomoćno. Dokle će ljubav i zaštita trajati, još se ne zna.

Ovo je pravi hladnokrvni manevar!

Ledeni brijeg ispred? Nema problema za kapetana ove jedrilice kraj zapadne obale Grenlanda. Vozio se elegantno oko zaleđenog giganta u disko zalivu. Ledeni brijeg se odvojio od glečera i plovi prema Kanadi sa mnogim drugim ledenjacima. Neki su toliko veliki da se na svom morskom putu otope tek u blizini New Yorka.

Zamislite, tamo je molitva, a niko ne može doći

Papa Franjo (83) darovao je posebnu molitvu „Urbi et Orbi“ na praznom Trgu svetog Petra u Rimu. Inače se tamo tokom molitve okupi na hiljade ljudi. Sveti Otac se molio za kraj pandemije korone i pozvao na više zajedništva u krizi.

Šlep služba uz pomoć životinja

Kola koja vuku magarci su uobičajena ulične scena u Gazi. Ne postoji ništa, što se ne može transportovati uz pomoć ove stoičke sive životinje. Mladi Palestinac je protekle sedmice ovim prevozom kroz grad prebacio jednu olupinu automobila. Na ovaj način, stara olupina zadovoljava sve norme o izduvnim gasovima.

Obješeni grupni silovatelji

Oduševljenje zbog pogubljenja: u prošli petak su u Indiji pogubljena četvorica muškarca. Njihovo zločinačko djelo je šokiralo svijet 2012. godine. Oni su tako brutalno silovali jednu studenticu (23) u autobusu, da je umrla od posljedica povreda.

Glavni krivac je pronađen mrtav u svojoj ćeliji 2013. godine, a jedan drugi počinilac je odležao tri godine u maloljetničkom zatvoru.

Mala karirana kraljevska djeca, pod čekićem

Sa štapom, šeširom i kariranom odjećom – tako su skakali najstariji sinovi kraljice Viktorije (1819-1901) kroz vrtove kuće u Osbornu. Kraljica je sama naslikala akvarel Edwarda i Alberta negdje oko 1850. godine i poklonila ga guvernanti. Sada će slika biti na aukciji u aukcijskoj kući Bonhams u Londonu. Polazna ponuda: 6.000 £.

Jazavičar Bosco se zabavlja sa velikim granama

Donesi štap? To svi svi mogu! Ali, jazavičar Bosco (3) iz Londona nije time zadovoljan. Prema riječima njegove vlasnice Ane (22), Bosko je opsjednut velikim granama. Stoga se redovna šetnja sa njim pretvara u vuču drvenih kolaca. Bosco ne lomi grane. a nadamo se da ne lomi ni zube!

(BamS)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)