Pretežno sunčano, popodne naoblačenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno, Sanski Most, Sokolac i Tuzla 0, Banja Luka i Zenica 1, Bihać, Doboj, Ivan Sedlo i Srebrenica 2, Sarajevo 4, Gradačac 6, Livno 7, Grude 8, Trebinje 11, Neum i Široki Brijeg 12, Mostar 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Malo kiše može pasti u večernjim satima na istoku Bosne.

Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Jakih udara vjetra će biti u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 12 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je povoljna.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Jutarnji sati će biti prohladni, stoga je u ovom periodu neophodno posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, u ostatku dana toplije i znatno ugodnije.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila jutros slabijeg intenziteta

Frekvencija vozila ovog jutra je slabijeg intenziteta, a vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Molimo vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

——————————————-

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

——————————————

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Buna-Tasovčići, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja, zbog sanacionih radova, na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)