Slovenski infektolog: Restriktivne mjere spasile 60.000 ljudskih života

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji u petak se povećao za 43. Ukupan broj potvrđenih slučajeva covida-19 u toj zemlji sada je 977, a među inficiranim do sada je preminuo 21 oboljeli, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

U petak je napravljeno 1.188 testova na koronavirus, a do sada je ukupno testirano preko 26.000 ljudi.

Kako je na konferenciji za novinare u subotu ujutro kazao glasnogovornik vlade Jelko Kacin, kako bi se epidemija usporila potrebno je i dalje držati se strogo određenih mjera socijalne distance.

Kacin je rekao da je u petak povećan broj hospitalizovanih bolesnika od covida-19 i onih koji su na intenzivnim odjelima bolnica, ali da povećanje nije dramatično.

Socijalna distanca uz istovremeno povećanje kapaciteta bolnica za teže oboljele trenutno je jedini način borbe protiv koronavirusa, rekao je u subotu slovenski infektolog Andrej Trampuž, dodavši kako je zahvaljujući preduzetim mjerama u Evropi spašeno 60 tisuća života.

“Ovo je za nas najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata. Virus sars-cov-2 izvanredno se brzo širi, izuzetno je zarazan. Prema procjeni Imperial Collegea iz Londona sadašnjim je mjerama protiv širenja virusa do 31. marta u Evropi spriječeno 60.000 smrtnih slučajeva od covida-19”, ustvrdio je u razgovoru za ljubljansko “Delo” slovenski stručnjak koji vodi infekcijski odjel prestižne berlinske bolnice Charité.

Po njegovim riječima, bez restrikcija, kao što je održavanje socijalne distance, zarazilo bi se 70 do 80 posto svjetskog stanovništva.

Trampuž ja kazao kako očekuje da će pandemija svoj vrhunac dostići u sljedećih nekoliko sedmica, a da će virus sars-cov-2 biti zaustavljen tek primjenom efikasne vakcine, što se može očekivati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

(Fena)