Tri prijave za nepridržavanje izdatih naredbi

Kantonalni štab civilne zaštite HNK-a, na jučerašnjim telefonskim sjednicama, donio je dvije naredbe – zabranjuje se svako okupljanje više od 5 osoba na jednom mjestu uz poštivanje propisane socijalne distance-razmak od 2 metra, a zabranjuje se i dolazak pacijentima u ustanovama u sekundarne i tercijarne zdravstvene djelatnosti koji nisu evaluirani i pregledani od strane nadležnog Doma zdravlja na području HNK-a, saopšteno je iz OC CZV HNK-a.

Operativni centar CZV HNK-a

U posljednja 24 sata, Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK-a zaprimljena su 3 slučaja prijave građana u vezi sa koronavirusom (COVID-19), a odnosile su se na prijavu okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, prijavu povratka  osobe iz Njemačke, koja se slobodno šeta po gradu (sumnja na COVID-19) i prijavu na rad jednog kafića.

Čitluk                                                                                                                                        Prema podacima sanitarnog inspektora, u izolaciji su bile 173 osobe, 66 osoba je napustilo izolaciju,dok se 107 osoba i dalje nalazi  u izolaciji.                                                                                       Objekti pod karantinom su Majčino selo, Župni ured Međugorje, Samostan Miletina i Radio Mir Međugorje.

Volonteri Crvenog krsta su, uz svakodnevno dostavljanje hrane i lijekova penzionerima i ostalom ugroženom stanovništvu, podijelili 36 paketa osnovnih prehrambenih namirnica u mjesnim zajednicama Brotnja.

Od Federalnog Civilnog krsta zaprimljeno je 1 šator, 1 velika ceradu, 20 deka, 2 poljska kreveta, 300 kom plastičnih rukavica, 120 bočica sa vodom i 80 bočica sa sokom.

Konjic                                                                                                                                     Ukupan broj kontrolisanih lica po svim osnovama je 217. Nisu evidentirane  osobe koje su prekršile Naredbu o izolaciji i Naredbu o zabrani kretanja. Za 127 osoba je prestala mjera boravka u izolaciji.Opštinskoj službi za inspekcijske poslove upućena je 1 informacija.

Opšta Bolnica Konjic                                                                                                                   Rad se odvijao po rasporedu rada, dežurstava i pripravnosti. Svi primljneni pacijenti nemaju veze sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Izolatorij u potpunosti spreman.                                           

Dom Zdravlja Konjic                                                                                                                      Na dan 02. 04. 2020. godine uzeto 14 briseva , od kojih je 10 obrađeno i svi su negativni, a za 4 testa se čeka rezultat. Tim HES-a planira da uzme novih 15 testova. Trenutno je 8 lica iz Konjica hospitalizovano u SKB Mostar. Ukupan broj lica u samoizolaciji  je 264 i svi su pod zdravstvenim nadzorom, dok je  za 90 lica je istekao period izolacije.                                 

JKP Standard                                                                                                                         Redovan rad na odvozu smeća iz svih gradskih i prigradskih naselja, kao i redovan rad službe pogrebne djelatnosti. Dopunjeni svi dozeri za dezinfekciju ruka, koji su postavljeni u

gradu. Izvršena je dezinfekcija  gradske pijace kao desne obale gradske zone, mašinskim pumpama.

OC Stolac

Tokom policiskog sata, na području opštine Stolac nije bilo nepoštivanja policiskog sata,kao i izolacije i samoizolacije.

Dom zdravlja Stolac

Osobe pozitivne na COVID-19 nisu registrovane.

OC Neum

Kršenje mjera samoizolacije kao drugih izdatih naredbi nije evidentirano.

OC Jablanica

Dana 03.04.2020. godine održana je telefonska sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite, na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na području opštine Jablanica, sa posebnim akcentom na novonastalu situaciju, pošto su u toku dana potvrđena dva nova uzorka na COVID 19.

Opštinski štab je donio Odluku da se hitno izvrši dezinfekcija zgrade opštine Jablanica.

JKP„Jablanica“ d.d. u stečaju izvodilo je radove na rekonstrukciji dodatnih prostora za potrebe izolatorija, a BH Telekom je radio na uspostavljanju PTT instalacija u cilju obezbjeđenja telefonskih priključaka u svim prostorijama izolatorij.

Dom zdravlja Jablanica

Do 03.04.2020. godine uzeto je ukupno 245 sanitarnih upitnika.U izolaciji se nalazi 50 osoba dok je 195 osoba napustilo izolaciju.

U toku dana potvrđena su dva nova nalaza na COVID-19, dok su dva nalaza bila negativna.

Na području opštine Jablanica 7 osoba je pozitivno na COVID-19. U toku dana nisu uzimani novi uzorci na pomenuti virus.

Policijska stanica Jablanica

Izvršene su 23 kontrolne provjere samoizolacije, u kojima nije bilo kršenja naredbi.

Kršenja Naredbe o zabrani kretanja nije evidentirana.

OC Prozor-Rama

Radnici Policiske stanice izvršili su provjeru 62 osobe kojima je izrečena zaštita zdravstvene mjere samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju navedene mjere.

Sanitarna inspekcija

Na području opštine prijavljeno je 7 osoba koja su stigla iz inostranstva i njima je izrečena zaštitna mjera samoizolacije.Na područje ove opštine, do sada su evidentirana 303 lica pristigla iz inostranstva i 5 osoba sa prebivalištem u drugim opštinama BiH.

Do sada je 215 osoba izišlo iz zaštitne mjere samoizolacije, dok se pod istom mjerom nalazi 86 osoba.

(NovaSloboda.ba)