Novih 27 slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirane su 384 osobe i zabilježeno je 27 novih slučajeva, rekao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. 

Sa današnjim danom, u Federaciji Bosne i Hercegovini testirano je 3.030 osoba, od kojih su na virus SARS-CoV -2 bile pozitivne 374 osobe.

Čerkez je rekao da je tokom dana zabilježen jedan smrtni slučaj, te  da je, nažalost, do sada 15 osoba preminulo kao posljedica Covida-19.

U Federaciji BiH umrlo je osam muškaraca i sedam žena. Osam pacijenata imalo je više od 65 godina.

Prema gradovima preminuli od posljedica novog korona virusa  SARS- CoV 2 koji izaziva pandemiju Covid 19:  u Bihaću i Sarajevu su preminule po  tri osobe, u Konjicu  i Tuzli po dvije, te u Mostaru u Čitluku, Širokom Brijegu i Grudama po jedna osoba.

Čerkez je, takođe, zahvalio svima koji su se ovaj vikend pridržavali svih preporučenih mjera.

On je naglasio da je veoma važno nastaviti dalje s istim mjerama, posebno imajući u vidu  da bi tokom sutrašnjeg dana trebalo da se skine ograničenje za  građane koji prelaze dobnu granicu iznad 65 godina a koji će imati priliku da u narednim danima izađu između 8.00 i 12.00 sati.

Čerkez je ovom prilikom pozvao sve ostale da se po mogućnosti suzdrže  od izlaska. Takođe je apelovao i na starije sugrađane, koji su dobili mogućnost da iziđu da ukoliko to nije neophodno, ukoliko svoje potrebe mogu završiti uz pomoć rodbine, komšija prijatelja da to i učine.

Takođe je rekao da će se pratiti situacija i prema tome će se dalje predlagati mjere.

(Fena)