Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, a u Bosni malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bihać 4, Gradačac, Ivan Sedlo, Sanski Most 5, Bugojno, Livno, Tuzla 8, Sarajevo 9, Zenica 10, Grude 12, Široki Brijeg 14, Mostar 15, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno, a u Hercegovini, veći dio dana, pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, istočni i sjeveroistočni. Prije podne u Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se olujni udari vjetra.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 18, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem anticiklone i uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Duži sunčani intervali i porast temperatura vazduha tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti.

—–

BIHAMK

Učestali odroni zemlje i kamenja

Učestali su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno u kanjonima i na planinskim prevojima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno do 15.04.

Danas do 18 sati na području RS-a zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Molimo vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

——————————————-

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

——————————————-

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Buna-Tasovčići, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)