Britanski premijer Johnson u bolnici zbog jakih simptoma Covida-19

Britanski premijer Boris Johnson je u bolnici  zbog jakih simptoma koronavirusa, 10 dana nakon što je bio pozitivan na Covid-19, iako je iz Downing Streeta saopšteno da nastavlja voditi vladu.

“Premijer je i dalje u bolnici. Tu je proveo”, rekao je izvor iz britanske vlade, prenosi Reuters.

Johnson, koji se prošlog mjeseca izovao u Downing Streetu nakon što je bio pozitivan na virus Covid-19, odveden je u bolnicu u nedelju naveče, jer je i dalje imao visoku temperaturu, a njegovi su ljekari smatrali da mu trebaju dodatne pretrage.

“Prema savjetu svog ljekara, premijer je s primljen u bolnicu na dodatna testiranja. Ovo je korak predostrožnosti, budući da premijer i dalje ima simptome koronavirusa deset dana nakon testiranja “, objavljeno je iz njegovog ureda u Downing Streetu u nedjelju.

Johnson je od 27. marta prvi svjetski državnik pozitivan na koronavirus.

Ovaj 55. godišnjak je ušao u izolaciju u stanu u sjedišitu britanske vlade u Downing Streetu i rekao je u petak da je tamo ostao jer je još uvijek imao visoku temperaturu.

Downing Street je naglasio da premijer nije primljen zbog hitne situacije i da je ostao zadužen za vladu. Ministar vanjskih poslova Dominic Raab predsjedavaće u ponedeljak hitnom sjednicom vlade o epidemiji koronavirusa.

(Fena)