Dokumentarni film “Sklonište” preko YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra

Sarajevski ratni teatar (SARTR) emitovće dokumentarni film ‘Sklonište’ putem svog YouTube kanala u utorak u 18 sati.

“Film je napravljen u povodu obilježavanja 25 godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i premijeru je imao u SARTR-u, 17. maja 2017. godine”, navodi se.

Dokumentarni film “Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike, koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave ‘Sklonište’ 6.  septembra 1992. godine.

“Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju. Bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz. Ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje”, navodi Jovan Divjak.

U filmu učestvuju Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.

“Nije bilo bolje ideje u haosu rata nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci, izaći s prvom predstavom. I to predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom”, navodi Aleš Kurt.

Režiju i montažu filma uradio je Emir Z Kapetanović, kamerman Almir Đikoli, a ton Samir Hrković.

Predstava “Sklonište” u režiji Dubravka Bibanovića prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

(Fena)