Dvije prijave zbog većeg okupljanja na jednom mjestu i nepoštivanja samoizolacije

U posljednja 24 sata, u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK-a zaprimljene su 2 prijave građana u vezi sa koronavirusom (COVID-19), a odnosile su se na okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu i nepoštivanje samoizolacije. Izvještene nadležne službe. 

Tokom dana, 3 osobe su prijavile svoj dolazak u BiH. Jedna osoba je došla iz Hrvatske, a dvije iz Švicarske. Osobe su evidentirane, a njihovi podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama, brojevi telefona za sve informacije o COVID-19:

121; 036 327 387; 063 000 121

Konjic

Juče je održana vanredna sjednica Štaba CZ opštine Konjic, na kojoj su prezentirani izvještaji službi i pravnih lica o aktivnostima u posljednja 24 sata.

U proteklom periodu, na području opštine Konjic obavljeno je ukupno 195 testiranja, od kojih je 28 pozitivno na COVID-19. U petak je uzeto 15, a dan kasnije 9 brisova, od kojih je 1 pozitivan.

U subotu je, po nalogu Štaba CZ, postavljen je tunel za dezinfekciju na ulazu u krug zdravstvenih ustanova, koji je odmah stavljen u funkciju.

Ukupan broj kontrolisanih lica je 124 i svi su se pridržavali mjera izolacije.

Broj lica kojima je prestala mjera samoizolacije je 134.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Jablanica

U nedelju je održana telefonska sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite, na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na području opštine Jablanica, sa posebnim akcentom na novonastalu situaciju. Donesen je zaključak da se hitno upute zahtjevi za hitnu pomoć za JZU „Dom zdravlja“ Jablanica i to sljedećim subjektima: Kantonalnom i Federalnom štabu civilne zaštite, Zavodu za javno zdravstvo HNK-a, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK-a.

Izvršena je 31 kontrolna provjera samoizolacije i nije bilo kršenja naredbi. Ni u jednom slučaju nije zabilježeno kršenje naredbe o zabrani kretanja.

Prozor – Rama

Pripadnici  PS Prozor-Rama u nedelju su izvršili provjeru 54 osobe kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju mjera samoizolacije.

U nedelju je od sanitarnog inspektora općine Prozor-Rama zaprimljen izvještaj da su na području opštine, u proteklih 24 sata, evidentirane 3 osobe koje su pristigle iz inostranstva, te je za njih u toku dana izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području opštine je 306.

(NovaSloboda.ba)