SDP HNK-a: Hitno omogućiti rad Skupštine HNK-a

Zbog eskalacije zdravstvene i ekonomske krize povezane sa epidemijom koronavirusa COVID-19, Kantonalni odbor SDP BiH smatra da je potrebno hitno omogućiti rad Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopštenju stranke.

“Zbog ograničavajućih objektivnih epidemioloških faktora, smatramo da je potrebno omogućiti i njeno online zasjedanje.

Smatramo da je zbog izuzetno kompleksne situacije, u kojoj se nalazi kompletna država, pa i naš kanton, potrebno hitno aktivirati stručne sgrupe, koje će u suradnji s poreskom upravom uraditi analitičku podlogu šteta u privatnom sektoru po klasifikaciji djelatnosti, kao i javnom sektoru u smislu procjene umanjenih poreskih prihoda po segmentima.

Takav analitički pristup mora biti dostupan kako bi se mogla planirati objektivna sanacija ekonomskih gubitaka prilikom usvajanja rebalansa budžeta HNK-a.

Takođe, tražimo dostavljanje skupštinskim poslanicima svih  informacija o odlukama Kriznog štaba HNK-a, kao i odlukama Vlade HNK-a od početka krize povezane za epidemijom, odnosno od početka uvođenja posebnih mjera u HNK-u.

Od Vlade HNK-a posebno tražimo da se dostave sve informacije o logističkim zahtjevima medicinskih ustanova na području HNK-a, kao i pripadajuće informacije o realizaciji tih zahtjeva, kako bismo se svi zajedno aktivirali u cilju što brže realizacije svih zahtjeva zdravstvenih ustanova”, ističe se u sopštenju KO SDP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)