Vrijeme korone

Grafit za kancelarku: Umjetnici Anis Hamdoun i Aziz al-Asmar oslikavaju njihovu radost što je Angela Merkel ostala pošteđena od virusa corone, na jednom zidu kuće u blizini ratom razorenog Idliba. Žele se zahvaliti njemačkoj kancelarki, i kažu: “Zbog vašeg suosjećanja sa sirijskim narodom”.

Matematika pandemije: Koliko je smrtonosan virus? Ko je zaražen, ko je već imun? Sve ovisi o modelima proračuna nučnika – samo što nisu uvijek pouzdani. Pripremljena pomoćna bolnica u Madridu priprema se za najgore.

Drine in test u bivšem sajmištu u Saarbrückenu (Njemačka). Po ugledu na Južnu Koreju.

Dostavlječ paketa na praznom Odeonsplatzu u Münchenu. Ostajanje kod kuće ima visoku cijenu: strah, izolacija, depresija, nasilje u familiji.

Klupe u parlamentu u srijedu, poslanici na glasanju, predsjednik Bundestaga Schäuble: “Postiji strah da se nešto ne pogriješi. Vjerovatno će biti i toga”. “Prednost je, što se kao zakonodavac, uvijek možete ispraviti. Ali, pritisak je ogroman”, izjavila je poslanica Bärbel Bas, SPD.

Internetska usluga u Winterbachu u Baden-Württembergu: Puno prenosa vrši se uživo

Molitve u tišini: Crkveni život u Njemačkoj je paralizovan – ali su zato pastoralni radnici na Internetu toliko uspješni da će se njihov način rada vjerovatno trajno promijeniti.

Zimsko sportsko odmaralište Ischgl u Tirolu do nedavno je bilo žarište društava za tulume. Od kako su “tulumaši” od tamo počeli širiti virus širom Evrope, Ischgl je oznaka za nesposobnost, beskrupuloznost i pohlepu.

Čekanje ispred test centra u bolnici Metropolitan Hospital u New Yorku: Jedan veoma ozbiljan neuspjeh vlade

Još nije gotovo: Kina dvanaest sedmica nakon izbijanja corone, vlada želi ponovo, polako otvoriti zemlju. Odakle joj povjerenje da više nema katastrofe? Zaposleni u jednoj tvornici u Wuhanu i dalje obavljaju ručak na sigurnoj udaljenosti.

Nakon dugog oklijevanja Japan i IOC odgodili su Olimpijske igre u Tokiju. Premijer Shinzo Abe i predsjednik MOO-a Thomas Bach time se priklanjaju se pritiscima sportista – i zdravom razumu. Šteta obojice je neizmjerna.

Turisti u Tokiju na platformi za razgledavanje, sa pogledom na nacionalni stadion: divovski super rasprašivač virusa.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)