Mandić: U FBiH u protekla 24 sata potvrđeno 45 novih slučajeva

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.

Dodao je da je u proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, te da će rezultati testiranja koja su toku biti poznati do kraja dana.

Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hostpitalizovana 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.

“Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povjesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran praktično od siječnja i od tada mi donosimo naredbe, preporuke”, dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija.          

Podsjetio je da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravaljanju krizom preuzeo je Štab civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.

“Upravljamo ovom krizom na taj način da želimo da nam se pojavi što manje oboljelih i da bi zdravstveni sistem na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato jedini izlaz su savjeti i preporuke koje stalno ponavljamo”, naveo je Mandić.

Medicinske opreme nikada nije dosta, kazao je ministar Mandić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da je na tržištu veliki problem nabavka zaštitne opreme.

“Mi smo na vrijeme reagovali, upozorili smo da se ta oprema nabavlja i trudimo se koliko možemo. Oprema se troši i menadžment zdravstvenih ustanova bi trebalo da vodi računa o kompletima za zaštitu”, kazao je Mandić, dodajući da su dobili dovoljan broj testova.

(Fena)