Šarenih leptira sve manje: Opasno putovanje

Sada je opet u pokretu, šareni leptir, po imenu američki monarh. Narančasto-crni leptiri poznati su po svojim dugim putovanjima između zimskih i ljetnih boravišta, na kojima prelete i do 3.600 kilometara. Gotovo sve životinje takozvane zapadne populacije zimu zimuju na području dugom 1.000 km na obali Kalifornije, u SAD. Ljeti se iznenada pojavljuju u Cetral  Valley, Srednjoj dolini, pa čak i u Idahu.

Ali, gdje ovi leptirovi borave između?

Entomolozi s raznih američkih univerziteta sada to žele saznati uz pomoć američkih građana. Svako ko vidi leptira monarha trebao bi ga fotografisati i foto dokaz poslati na e-mail adresu monarchmystery@wsu.edu, uz naznačeno mjesto i datum, kako bi pomogao istraživačima da istraže, zašto se broj ovih životinja smanjuje. U 1980.im, ova zapadna populacija je još uvijek brojala milione leptirova. U 2017. godini bilo ih je samo oko 200.000, godinu dana kasnije tek 30.000.

To se nije desilo zbog uslova u zimskim staništima, to znaju i naučnici. Na njihovom putovanju se mora događati nešto što utiče na njih. Raspravlja se o pesticidima i klimatskim promjenama. Možda nešto drugo, takođe, doprinosi nestanku monarha: Da bi privukli privlačne leptirove, mnogi ljubitelji insekata imaju biljke tropske svile u svojim vrtovima. Ove biljke su poznate kao jedna vrsta uzročnika nastanka bakterija i virusa, jer ne odbacuju svoje lišće, ma kome se nakupljaju patogeni.

Moguće da se leptiri monarsi na svom putu baš na ovim biljkama zaraze nekom smrtonosnom bolešću? A to se želi utvrditi najnovijim istraživanjima.

(sdz)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)