Abraham grupa i Aluminij potpisali ugovor o zakupu pogona

Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarskog preduzeća.

Abraham Grupa i njeni partneri započeće primjenjivati strateški plan, kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadatom roku, saopštio je kinesko-izraelski konzorcij.

“Od početka procesa pregovora, nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se koncentrisati na primjenu našeg strateškog plana, kako bismo ponovo pokrenuli proces proizvodnje”, izjavio je predsjednik M.T. Abraham Grupe i direktor Aluminij Industries d.o.o. Amir G. Kabiri.

Direktor M.T. Abraham Grupe Isaac M. Tamir dodao je kako će učiniti sve da bi mostarski Aluminij ponovo postao stabilno preduzeće.

“Zbog trenutnih nemira u svjetskoj ekonomiji, nama je najviše bitno pokazati nedvosmisleno povjerenje u tvornicu Aluminij, kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinićemo sve kako bismo stvorili stabilno preduzeće, koje će odgovoriti izazovima tržišta, te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija”, poručio je Isaac M. Tamir.

“Trenutna pandemija covida-19 pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njene partnere, važno je pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njenu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove. U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilnu ekonomsku klimu za Bosnu i Hercegovinu”, stoji u saopštenju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. godine, nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijaće se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene livnica, gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

(Fena)