Apel Doma zdravlja Mostar: Ostanite doma, trenutno su najopasniji dani zaraze

Dom zdravlja Mostar saopštio je kako se nalazimo u najopasnijim danima zaraze, te je uputio apel stanovnicima Mostara da ostanu kod kuće, jer jedino tako pomažu zdravstvenim radnicima, ali i sebi.

U apelu se navodi kako je u toku četvrta sedmica epidemije virusa SARS-CoV-2 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a to je vrijeme kada dolazi do lokalne transmisije virusa i najveća je mogućnost infekcije.

“Smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veća od statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati puno veći broj oboljelih što predstavlja veliki problem i opasnost kako za naš zdravstveni sustav, tako i za sve nas posebno”, poručio je direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

Sugrađanima je poručio da se strpe još malo, jer ostajući kući pomažu svim zdravstvenim radnicimaa, a i sebi.

“Nadamo se da ste prepoznali naš angažman da vas zaštitimo u svim trenucima, posebno ovim kriznim, kada je zdravlje svih nas izloženo velikoj opasnosti. Misija Doma zdravlja Mostar, kao javne ustanove primarne zdravstvene zaštite, je upravo prevencija. Stoga, morate biti svjesni da je jedino trenutno i moguće rješenje, ali i lijek za ovu pošast – ostati kući. Naš je zadatak, osnovna djelatnost i dužnost da vas zaštitimo od pojave bolesti i zato nam treba vaša pomoć”, dodaje se u apelu Doma zdravlja Mostar.