Dom naroda Parlamenta FBiH će sjednice održavati online za vrijeme pandemije

Pod predsjedavanjem Tomislava Martinovića, i uz propisane mjere zaštite, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, danas je u Domu mladih na Skenderiji održao četvrtu vanrednu sjednicu ovog doma.

Počela je minutom šutnje u spomen na sve preminule u BiH i svijetu od posljedica coronavirusa (Covid-19), a potom je u ime poslanika Doma naroda, predsjedavajućiMatinović pročitao poruku svih građanima Federacije BiH i BiH.

Sjednici je prisustvovalo 49 poslanika. Na dnevnom redu bile su dopune Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koje su dobile jednoglasnu podršku. Usvajanjem dopuna Poslovnika o radu, i Dom naroda ubuduće će moći održavati on line sjednice, korištenjem informacijskih tehnologija, čime će se omogućiti da Dom naroda ispunjava svoju  Ustavom utvrđenju ulogu.

“Budući se kao i većina zemalja u svijetu suočavamo s velikim izazovom epidemije coronavirusa, želim u ime poslanika u Domu naroda Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine danas uputiti nekoliko poruka našoj  javnosti. Prije svega, želim izraziti našu  podršku i zahvalnost  zdravstvenim radnicima, pripadnicima ministarstava unutarnjih poslova, granične policije, civilne zaštite, komunalnim radnicima, humanitarnim radnicima, medijima i svima onima koji su direktno uključeni u borbu protiv coronavirusa”. poručio je građanima Federacije BiH u ime izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda.

Zahvalnost su, takođe, uputili osoblju firmi koji nam svojim svakodnevnim radom omogućavaju da  budemo snabdjeveni svim što nam je potrebno za normalan život.

“Tražimo od nadležnih na svim nivoima vlasti  da, bez odlaganja, učine sve kako bi se osigurala bolja opremljenost zdravstvenog sistema u borbi sa epidemijom kao i zaštita osoblja koje su u svom svakodnevnom radu neposredno izloženi uticaju coronavirusa. Pozivamo sve na  odgovornost, solidarnost i  poštivanje  epidemioloških pravila koja su  na snazi, kako bismo na taj način najbolje zaštitili sebe i sve oko sebe, te time svojim ličnim primjerom na najbolji način pomogli cijelom zdravstvenom sistemom koji se bori protiv ove epidemije. Utuemo na sve nas, da svojim primjerom svjedočimo  razboritost i mudrost u donošenju odluka, te  međusobno poštivanje i uvažavanje građana i naroda koji žive u ovoj zemlji”, dodao je Martinović.

Naglasio je da kroz ovu krizu moramo proći zajedno, a koliko će ona trajati i kakve će posljedice imati ovisi od svih nas.

(Fena)