Vedro s temperaturom do 24 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Drvar -1, Bugojno, Sanski Most 0, Bihać, Jajce, Zenica, Banja Luka 1, Ivan Sedlo, Doboj 2, Grude, Tuzla, Zvornik 3, Sarajevo, Stolac 6, Gradačac, Široki Brijeg 7, Trebinje 9, Livno 10, Neum 12, Mostar 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati vedro.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 15 do 21, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Prvi dio dana svježiji i ugodniji, dok će poslijepodnevni sati proteći uz relativno visoke temperature, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po duhom kolovozu

Na putevima u BiH ovogajutra saobraća se po suhom kolovozu, dok je u višim predjelima zbog niske jutarnje temperature moguća mjestimična poledica. Promet vozila je slabiji, a molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i naredna dva dana (08.-10.04.) zbog sanacionih radova saobraćaj će biti obustavljen od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je od 09 do 15 sati obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)