Ivancov: Rusija će pomoći i FBiH, ali je pomoć zatražila samo RS

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona dopremljen u bh. entitet Republiku Srpsku na zahtjev njenog rukovodstva.

Nakon što je na banjalučki aerodorm sletio prvi avion iz Rusije, Ivancov je pojasnio da su doputovali i ruski ljekari spremni da pomognu kolegama u RS-u u teškoj situaciji usljed koronavirusa, u kojoj se nalazi taj bh.entiet, kao i više drugih zemalja širom svijeta.

“Stiže i specijalna tehnika kako bi se omogućila dezinfekcija prostora i zgrada i sve ono što je potrebno za spriječavanje širenja koronavirusa”, rekao je ruski ambasador u BiH.

On je izrazio nadu da će to pomoći da se olakša situacija.

“Zajedničkim naporima prevazićemo ovo sve”, rekao je Ivancov i istakao da su spremni da pomognu i Federciji BiH, iz koje nisu imali zahtjeve za takvu vrstu pomoći.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je pomoć upućen brzo nakon zahtjeva za pomoć koji je Rusiji uputila RS.

“Oni su se odazvali svima koji su pomoć zatražili”, rekla je Cvijanović.  

Entitetski premijer Radovan Višković je rekao da je ova pomoć značajna i za zdravstveni sektor u RS, dok je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik „preporučio Federaciji BiH da zatraže od ruskih vlasti da se pomogne i njima“, u vrijeme dok se oprema već nalazi u RS.

“Tamo gdje ruski stručnjaci izvrše dezinfekciju ‘kao da nije bilo koronavirusa’, što je od izuzetne važnosti za bolnice prije svega”, kazao je Dodik i zahvalio se Rusiji, “koja pomaže iako se i sama suočava s koronavirusom”.

(Fena)