Premiership bi mogao izgubiti 1.13 milijardi eura

Pandemija koronavirusa mogla bi stajati engleski Premiership najmanje 1.13 milijarde eura, upozorio je glavni direktor takmičenja Richard Masters.

Masters je u pismu upućenom Julianu Knightu, predsjedniku britanskog parlamentarnog Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, naglasio da će, ukoliko se liga ne završi, Engleska izgubiti klubove i ligu, jer su izazovi s kojima su suočeni nezamislivi, prenosi Hina navode agencija.

Masters je rekao da bi trošak mogao biti i znatno veći ako se uticaj pandemije produži u budućnost.

Knight je nedavno zatražio da se engleskim klubovima uvede porez ako koriste vladine programe pomoći za održavanje radnih mjesta tokom krize uzrokovane koronavirusom prema kojemu je zaposlenik obavezan isplaćivati samo 20 posto, a država čak 80 posto plata do 2.500 funti.

Međutim, Masters smatra kako je pravo klubova iskoristiti svoje mogućnosti s obzirom na okolnosti.

“Program pomoći koji je uvela vlada namijenjen je cijeloj privrediu, uključujući mnoga preduzeća koja bi se mogla smatrati pružanjem zabave ili na neki drugi način. Ne samo da se naša industrija sada suočava s gubicima, već i da budemo realni, moramo svoje planove temeljiti i na tome da se potpuni oporavak nalazi na nekoj udaljenosti,” dodao je Masters.

Ranije tokom dana, predsjednik Engleskog fudbalskog saveza (FA) Greg Clarke upozorio je da bi mnogi engleski gradovi “mogli zauvijek izgubiti klubove koji su im u srcu”.

Nedavno su iz njemačke Bundeslige objavili kako bi im otkazivanje nastavka sezone donijelo gubitke veće od 700 miliona eura.

Od toga iznosa, 370 milona eura bi bilo izgubljeno od TV prava, 225 miliona eura od sponzorskih ugovora, dok bi na prodaji ulaznica izgubili oko 140 miliona eura.

(Fena)