Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac -2 stepena, Bjelašnica i Drvar 0, Bugojno, Prijedor i Sanski Most 1, Banja Luka, Bihać, Jajce, Livno i Zenica 2, Ivan Sedlo, Stolac i Tuzla 4; Sarajevo, Široki Brijeg i Zvornik 5, Grude 6, Trebinje 9, Gradačac 10, Mostar i Neum 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 18 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Preporučljivo je prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će biti neuobičajeno toplo.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovi jutros su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila

U toku su radovi na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1. Za vrijeme ovih radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i sutra, zbog sanacionih radova, saobraćaj se obustavlja u vremenu od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Buna-Tasovčići, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)