Dr. Avdić: Prosječna starost zaraženih koronavirusom 46 godina

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno su 174 osobe pozitivne na novi koronavirus, od čega 66 u Čitluku, 55 u Mostaru, 28 u Konjicu, 15 u Čapljini i 10 u Jablanici.

“U ‘covid bolnici’ hospitalizovano je 29 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru i 12 na podršci kiseonikom. Svi pacijenti, izuzev onih koji su na respiratoru, za sada su stabilni”, potvrdio je putem video konferencije za novinare direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Kriznog štaba HNK prim. dr. Nermin Avdić.

Od ukupnog broja pozitivnih u HNK-u, kako je kazao, muškaraca je 42 posto, a žena 58. Kada su u pitanju umrli, njih 67 posto su muškarci a 33 posto žene.

Dr. Avdić je istakao i kako je prosječna starost umrlih 76 godina, te da je prosječna starost pozitivnih na koronavirus 46 godina, što, kako je dodao, znači da je riječ o dosta mladoj populaciji, koja i dalje misli da neće oboljeti kao i svi drugi.

Analizirajući epidemiološko stanje, kazao je kako je u Čitluku testiranjem obuhvaćeno više klastera, više firmi i da je u toj opštini za sada najveći broj oboljelih, ali da se nada kako će situaciju biti stavljena pod kontrolu.

“U Čitluku je obavljeno više testiranja i cifra od 66 pozitivnih je najveća u ovom kantonu, ali mislim da ćemo to polako uspjeti da da posložimo i zaustavimo veći rast broja oboljelih”, kazao je dr. Avdić.

Dodao je kako u Konjicu već nekoliko dana stoji cifra od 28 zaraženih, Jablanica ima blagi porast od jedan-dva slučaja, obično “porodičnih ili oni koji se nisu pridržavali propisanih mjera”, te da je i u Čapljini cifra od 15 zaraženih većinom rezultat nepridržavanja mjera (porodične posjete i obilasci).

“Mostar je u ovom trenutku poprilično u jednom dobrom stanju. Imamo pojedinačne oboljele i jedino moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu i na tom polju će raditi epidemiolozi, jer u SKB Mostar dolaze ljudi iz tri kantona i pritisak je veoma veliki, kao i velika opasnost”, naglasio je dr. Avdić.

Glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović kazao je kako su kantonalni i opštinski sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali 47 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, što je do sada ukupno 2180 rješenja.

Kako je dodao, prema izvještaju MUP-a HNK-a, u protekla 24 sata zabilježeno je i jedno kršenje rješenja o samoizolaciji i izolaciji, kao i pet kršenja zabrane kretanja (policijskog sata).

(Fena)