Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Bjelašnica i Drvar 1, Bugojno 2, Jajce i Srebrenica 3, Bihać, Prijedor, Sanski Most i Zenica 4, Sarajevo i Stolac 5, Banja Luka, Doboj, Ivan Sedlo i Tuzla 6, Grude i Zvornik 7, Livno i Široki Brijeg 8, Trebinje 11, Gradačac i Mostar 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima u Bosni će biti malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom jutarnjih sati će biti svježije i ugodnije.

Neuobičajeno visoke temperature tokom poslijepodneva, kod meteoropata bi mogle uzrokovati slabije reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Preporučljivo je prikladno se obući i umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovi su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Danas od 5 sati na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet, koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i sutra (09. i 10.04.) zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)