Stigao prvi kontigent kineske donacije u medicinskoj opremi

Prvi kontigent kineske donacije Bosni i Hercegovini stigao je danas u Sarajevo, kao rezultat Memoranduma o razumijevanju između Kine i BiH o saradnji u oblasti zdravstva i medicine, koji je potpisan prije sedam dana.

Donaciju je ministrici civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević predao ambasador Narodne republike Kine Ji Ping.

Gudeljević je, nakon uručenja, naglasila da joj je izuzetno drago što su preduzeti prvi koraci u saradnji između Kine i BiH u okviru tog memoranduma, posebno što se radi o medicinskoj opremi koja će BiH dobro doći u borbi protiv koronavirusa.

“Ovo je lijep i pozitivan gest Kine, posebno jer smo ovih dana obilježili 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših dviju država. Ovo otvara mogućnosti dalje saradnje, a već sam razgovarala s ambasadorom Pingom o mogućnostima razmjene iskustava putem videokonferencije između stručnjaka iz BiH koji se bore sa koronavirusom sa kolegama iz Kine, koji imaju mnogo iskustva u tom polju. Vjerujem da bi ta razmjena bila od velike koristi za BiH”, kazala je Gudeljević.

Kina je BiH donirala šest respiratora različitih modela i 58.000 maski. Ambasador Ping ističe da je ovo “mala pomoć iz daleka, ali koja predstavlja veliko prijateljstvo od srca”.

“Ova donacija izražava našu čvrstu podršku bh. građanima u borbi protiv epidemije. Kineski narod neće zaboraviti pomoć međunarodne zajednice kada smo prolazili kroz najteže trenutke u borbi protiv koronavirusa. Kineski narod zna biti zahvalan. Učinićemo sve što možemo da pomognemo BiH”, kazao je Ping.

Podsjetio je da je predsjednik Kine Xi Jinping nedavno odgovorio na pismo predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, te konstatovao da je Kina spremn da jača saradnju u borbi protiv pandemije sa svim zemljama, uključujući BiH.

“Možemo da budemo komšije uprkos udaljenosti hiljadama kilometara, a međusobna pomoć ne prepoznaje granice”, rekao je ambasador.

Dodaje da je kineska vlada nedavno organizovala video konferenciju s ciljem razmjene iskustava u prevenciji i suzbijanju koronavirusa, te otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala.

Istovremeno, kineske lokalne vlade, civilno društvo i kompanije aktivno pripremaju materijalnu pomoć za BiH i ulažu napore u pronalaženju rješenja za prevoz robe.

(Fena)