U HNK-u i dalje aktivno 15 požara

U protekla 24 sata, prema informaciji iz OC CZV HNK-a, zabilježeno je 26 požara.                                                                                                                

U Prigrađanima, Ruištima, Raštanima i Kuti Livču (Mostar) gorila je trava,nisko rastinje i otpad, a  i dalje je aktivan požar na lokalitetu „Mala Ruišta“, gdje gori šuma, trava i nisko rastinje.

U Gabeli, Višićima-Tresana, Šurmabcima, Strugama i na deponiji Ada (Čapljina) gorila je šuma, otppad, trava i nisko rastinje, a u Višićima je gorila i stara ruševna kuća.

Na podrujčju Čitluka (tromeđa, Bašaga i kod Brane) gorila je trava i nisko rastinje.

Na području opštine Konjic i dalje su aktivna požarišta na lokalitetima: Klis-Obrenovac, Ljesovina, Žitače, Čelina, Požetva i Ljuta, te požar u  Nevizračkom zaljevu i na Bolobanovom brdu.

Na Prevlju i u Turiji gorila je hrastova šuma, trava i nisko rastinje.

Na Pješevcu i na Vidovu polju (Stolac) gorila je trava i nisko rastinje.

Već četvrti dan vatrogasci gase požar na širem prostoru MZ Ostrožac u opštini Jablanica. Vatrogasci su tokom prethodne noći i dana gasili požar  na području Žuglići-Brgulići-Mrakovo, te isti stavili pod kontrolu oko ponoćnih sati. Tokom noći i narednih sati, vatrogasci su na terenu, na prostoru Štrbina i Nagore. Pored profesionalnih vatrogasaca, u gašenju požara učestvuju i vatrogasci DVD Jablanica.

Juče oko 17 sati stigla je dojava da gori šuma iznad sela Dobroša (Prozor) i požar se kreče prema Crnom vrhu na planini Makljen. Požar je još uvijek aktivan i ugrožava stanovništvo naselja Dobroša, Perići i Naukovići. U toku dana, helikopter OS BiH djelovao je u 10 navrata.                                                                                 

Na planini Draševo gori šuma. Požar je još uvijek aktivan i prijeti opasnost da zaprimi veće razmjere. Helikopter OS BiH stigao je na područje opštine juče u 09,30 sati, ali zbog gustog dima nije mogao zahvatiti vodu ni na Jablaničkom niti na Ramskom jezeru.

Na požarištu Ustirama-Kućani –Klek, helikopter OS BiH djelovao je u 29 navrata, požar je i dalje aktivan.

(NovaSloboda.ba)