Brojni požari i dalje aktivni, u pomoć stižu air traktori iz Crne Gore

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dalje bjesne požari. Za danas je najavljeno djelovanje helikoptera OS BiH na širem području Ruišta, a u pomoć stižu i 3 air traktora iz Crne Gore, koji će dejstvovati na području Konjica i Prozora-Rame.

Na području Mostara i dalje su aktivni požari na potezu Rujište, Pločno, Kuti Livač, saopšteno je iz OC CZV HNK-a.

Juče je odobreno djelovanje helikoptera OS-a BiH za područje Mostara- lokalitet Rujišta. Heliokopter je u vremenu od 15 do 16,30 sati sa akumulacije HE Mostar imao ukupno 9 naleta i to 6 iznad Podporima, čime je spriječeno ugrožavanje obližnjih kuća, te 3 naleta iznad Pločna, čime je usporeno širenje požara prema naselju Kuti. Požar nije stavljen pod kontrolu, već je djelovanjem helikoptera usporeno njegovo širenje. Trenutno gori trava, sitno rastinje i nema opasnosti po obližnja naselja  i stanovništvo (vikend naselje Ruišta i naselja Kuti i Livač).

Jutros je najavljeno ponovno djelovanje helikoptera OS BiH na gašenju požara na širem području Ruišta (potez Podporim – Pločno), kako bi požari stavili pod kontrolu.

Požar na planini Čvrsnici je stavljen pod kontrolu, a tokom dana došlo je do izbijanja novog požara na području Podveležja, lokalitet Bišina- entitetska granica sa RS-om, gdje su lokalnom stanovništvu pripadnici PVJ Mostar zbog nedostatka ljudstva dovozili vodu za odbijanje vatre od obližnjih kuća i imanja. 

Na području Konjic aktivno je više požarišta. Poslat je zahtjev za međunarodnu pomoć u gašenju požara iz vazduha. Odobren i potvrđen dolazak 3 air traktora iz Crne Gore za danas za gašenje požara na području Konjica i Prozor Rame.

U toku noći, iz FUCZ-e poslato 15 pripadnika civilne zaštite na zahtjev za pomoć u gašenju vatre. U toku jutra očekuje se dolazak i vatrogasaca.

I dalje je aktivan šumski požar na planini Zvekuši, na širem području MZ Neretvica: Obrenovac, Žitače,Požetva, Čelina, Podhum, Prijeslop, i još manjih mjesta, požar i dalje aktivan, u rejonu Vrabač, na području Vratne gore, u Ovčarima, Homolju i Galjevu, Kašićima, Hasanovićima, Ljubuči i Bjelimićima.

Ugašeni su požari u mjestu Bale i Donjem selu.

Nakon 4 dana i noći (oko 02.00 sati) ugašen je požar na području Mrakovo i Brgulići (opština Jablanica), a oko 04,30 sati ugašen je požar na području Štrbine-Nagore. U gašenju su, osim pripadnika PVJ, učestvovali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jablanica.

Juče u  popodnevnim satima, izbio požar u blizini sela Glodnica. Požar se velikom brzinom proširio na strme padine planine Bokševice, te zahvatio područje koje je sumnjivo na kontaminiranost minama.

Na području Prozora-Rame aktivno je 5 požarišta: Kućani, Grevići, Parcani, Neraji, Makljen.

Po dojavi dežurnog vatrogasca od 11. aprila u 7.45 sati na području opštine aktivni su trenutno požari na Makljenu (Crni vrh-Dobroša), na lokalitetu Tolovac-Parcani-Trišćani, Klek-Volijak.

U gašenju požara uključeno je kompletno DVD „Rama“ sa svim svojim kapacitetima, kao i 100 volontera dobrovoljnih vatrogasaca.

Zbog nepristačnog terena, aktivan je i požar u Čalićima (Čitluk).

(NovaSloboda.ba)