Helikopter Oružanih snaga BiH angažovan na gašenju požara kod Mostara

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u subotu je nastavio gasiti požar kod Mostara, nakon što je u petak, dan prije, otpočeo gašenje na tom području.

U petak rano ujutro, 2. helikopterski skvadron Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH s helikopterom UH-1H iz kasarne “Rajlovac”, još je bio angažovan na gašenju požarišta u širem području opštine Prozor, na kome je gasio požar još od srijede 8. aprila.

Nakon ovog zadatka, 2. helikopterski skvadron OS BiH s dvije posade i jednim helikopterom UH-1H, istoga dana se angažuje i na gašenju šumskog požara nastalog na širem području grada Mostara. Vazduhoplovno osoblje, tehnika za podršku i helikopter upućeni su na lokalitet Livač, odakle su počeli s gašenjem požara na području Mostara.

U petak je lokalizovan dio požara na lokalitetu Livač u blizini naseljenih mjesta. Bačeno je više od 15 vedara vode i lokalizovan požar na komunikaciji prema Rujištu, gdje se, takođe, nalaze stambeni objekti.

Zadatak kod Mostara, koja je nastavljen i u subotu, provodi se uz sve potrebne bezbjedonosne mjere u vrijeme pandemije covid-19.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH tokom pandemije covid-19, helikopterima UH-1H iz vazduha su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila, te istoga dana drugim helikopterom na području opštine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila, saopštio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)