Kratko i jasno – Sedam kratkih priča iz cijelog svijeta

Ovdje startuje pojačanje za Trumpovu svemirsku vojsku

Novoformirana svemirska snaga SAD pokrenula je svoju prvu svemirsku misiju. Iz svemirske stanice Cape Canaveral, prva raketa se podigla na nebo Floride. Na brodu: posljednji satelit cijele flote. U hitnim slučajevima, on bi trebao bi osigurati sigurnu komunikaciju američke vojske na Zemlji.

Stop! Slon na popravci

Dvije figure iz „Emisije sa mišem“ stoje jedna uz drugu na trgu u Erfurtu (Njemačka) već jedanaest godina. Sada je mali slon prvo ograđen, a zatim će biti odvezen. Biće mu popravljeno i svježe obojeno uho. Od 14. aprila, trebao se ponovo naći u društvu miša.

Posao, u kome se roni

Muškarac na jednom od trenutno najsigurnijih mjesta na svijetu: ronilac pliva prema farmi korala u kineskoj provinciji Hainan. Stručnjaci vještačkog koralnog grebena ponovo su nastavili sa radom na ostrvu Wuzhizhou, kako bi održali podvodnu farmu. Ronjenje može biti tako lijepo.

Spas iz pakla plamena

Prvo Inferno, a onda čudo. Iako je njegov automobil na autobanu A5 između Bad Homburga i Frankfurta (Hessen) otišao u plamenu, vozač se uspio spasiti – i ostao neozlijeđen. Njegovo je vozilo u potpunosti izgorilo uprkos intervenciji vatrogasne službe. Autoput je morao biti privremeno zatvoren, a visina štete nije poznata.

Dva morska orla ugrabili malu svinju

U močvarama Cromarty (Australija) dva bijela orla opazila su prasad – i neumoljivo napali, zgrabivši kandžama malu svinju. Priroda ne poznaje pojam sreće, tu postoje samo lovci i ulovljeni.

Nova zgrada nastala pomoću 3-D pisača

Zidati kuću kamen na kamen, to je bilo je juče – kuće se danas ispisuju 3-D štampačima.

U Meksiku ovako nastali bungalovi imaju dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i kupatilo.

U regiji Tabasco se treba izgraditi 50 ovakvih kuća namijenjenih posebno za siromašnije poljoprivredne familije. Kuće su posebno stabilne, i prkose bilo kakvom potresu.

Potpuno izgorjeli

Požar je sjajne luksuzne automobile u roku od nekoliko sati pretvorio u ugljenisani opasni otpad.

Sportski automobili marke Porsche potpuno su uništeni tokom požara u skladištu u Neussu (Sjeverna Rajna-Vestfalija), protekle sedmice. Šteta: nekoliko miliona. Zašto je požar izbio, još uvijek nije jasno.

(Bams)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)