SDP HNK-a: Krizni štab HNK-a hitno treba povući nezakonite naredbe

Kantonalni odbor SDP HNK-a poziva Krizni štab HNK-a da se strogo drži zakonskih ovlaštenja, te da prestane donositi nezakonite zapovijedi koje kreiraju veću štetu nego korist. Posljednju odluku o međugradskom karantinu, po kojoj su napravili veću štetu nego korist, smatramo ishitrenim i nepotrebnim rješenjem, navodi se u saopštenju kantonalnog odbora SDP-a HNK-a.

“Posebno zabrinjava termin i način donošenja iste, gdje je bilo jasno kako se apsolutno nije bilo moguće pripremiti za provođenje iste u smislu nužnosti poslova koje se moraju obaviti. Dodatno obrazloženje koje je Krizni štab objavio nakon naredbe, takođe, potvrđuje kako je odluka, prije svega, bila loše pripremljena, a samim tim i zbunjujuća za javnost”, astoji u saopštenju.

KO SDP-a HNK-a poziva Krizni štab da stavi van snage svoju odluku, te prihvati činjenicu kako je neprihvatljivo da se sistemska neefikasnost u kontroli manje grupe prekršilaca ne može mjerama prevoditi u sankciju građana kompletnog kantona.

KO SDP-a HNK-a poziva Krizni štab da koordinirasvoje aktivnosti sa federalnim štabom, posebno u odlukama koje se odnose na poljoprivrednike, jer je ovo vrijeme u kome je najmanje potrebno političko prepucavanje i stranačke igre prijestolja, u kome ce cijenu platiti građani.

(NovaSloboda.ba)