U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro uz postepeno naoblačenje

Jutros je na sjeveru Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Bugojno 4, Sanski Most, Zenica 6, Bihać, Ivan Sedlo, Livno 7, Sarajevo, Tuzla 8, Grude, Široki Brijeg 10, Gradačac, Neum 13, Mostar 15 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini vedro uz postepeno naoblačenje poslije podne.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 23, na jugu do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Prvi dio dana svježiji i ugodniji, dok će poslijepodnevni sati proteći uz neuobičajeno visoke temperature i nešto izraženiji osjećaj sparine, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu i uz slabu frekvenciju vozila

Suh kolovoz i slaba frekvencija vozila karakterišu ovog jutra saobraćanje u BiH.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Danas od 12 sati do sutra do 18 sati na području RS-a zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

———————————————-

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)