U mostarskoj “covid bolnici” izliječeno pet pacijenata

Dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, izjavila je kako se u mostarskoj “covid bolnici” trenutno liječi 26 bolesnika, od kojih je osam na respiratoru, a dvoje potpomognuto respiratorom.

“Šestoro pacijenata je na terapiji kisikom, a ostali bolesnici su stabilno i bez pogoršanja”, kazala je dr. sc. Grgić putem live streaminga Štaba civilne zaštite HNK-a i dodala kako je u petak iz “covid bolnice” u Mostaru dvoje bolesnika otpušteno na kućno liječenje, a da se do sada u navedenoj bolnici od virusa covid-19 uspješno izliječilo pet pacijenata.

Podsjetila je kako mostarska bolnica zbrinjava oboljele od covid infekcije iz Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i kantona 10, te poručila građanima da odgovorno slijede uputstva i preporuke svih kriznih štabova civilne zaštite.      

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Ćiro Pavlović kazao je kako je u protekla 24 sata u SKB Mostar na covid-19 testirano 158 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih iz HNK-a. Iz Mostara šest, Jablanice dva, Čitluka šest i Čapljine dva.

“Kantonalni i opštinski i sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali su 12 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, što je do sada ukupno 2192 izdata takva rješenja”, kazao je Pavlović.

Prema izvještaju MUP-a HNK-a, dodao je, u protekla 24 sata nije bilo kršenja rješenja o samoizolaciji i izolaciji, a zabilježena su dva prekršioca zabrane kretanja.

Pavlović je, takođe, kazao kako je Štab civilne zaštite HNK-a, na osnovu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i odluke federalnog ministra zdravstva, donio odluku da se ljudi koje dolaze u BiH trebaju i moraju staviti u karantin. 

“Na tom tragu, za osobe iz HNK-a, a takvih je u ovom trenutku devet, već je jutros definisan prostor koji će biti karantin za ono vrijeme koje je propisano spomenutim odlukama”, kazao je Pavlović.

(Fena)