Univerzitet Oxford: Vakcina protiv Covida-19 moguća do septembra

Vakcina protiv Covida-19 mogla bi biti spremna već u septembru, izjavila je profesorica koja predvodi istraživački tim za vakcinu protiv novog koronavirusa na Univerzitetu Oxford.

Sarah Gilbert je profesorica vakcinologije, kaže da je “80 posto sigurna” da će vakcina protiv Covida-19, koje razvija njen tim, biti uspješna, piše britanski The Times.

Njen tim na Oxfordu dio je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv koronavirusa, od kojeg je do sada umrlo više od 100.000 ljudi širom svijeta, saopštio je Univerzitet Johns Hopkins.

Profesorica Gilbert rekla je da će testiranja na ljudima početi u sljedeće dvije sedmice i da ona radi sedam dana sedmično kako bi pronašli efikasnu vakcinu.

“Mislim da postoji velika šansa da će djelovati na osnovu drugih stvari, koje smo napravili s ovom vrstom vakcine. Ne radi se samo o predosjećaju. Kako koja sedmica prolazi, imamo više podataka za proučiti. Mislim da je vjerovatnoća da će biti uspješna 80 posto “,  rekla je ona za The Times.

Dodala je da moguće da će imati spremnu vakcinu do jeseni ako sve bude išlo po planu, ali je upozorila da niko ne može obećati da će se to i desiti.

(Fena)