Helikopter Oružanih snaga BiH i danas u akciji gašenja požara kod Konjica

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastavio je danas akciju gašenja požara kod Mostara, nakon čega je upućen na požarište kod Konjica.

Posada helikoptera UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, jutros od 08,30 sati nastavila je gasiti požar u zoni Livča kod Mostara.

“Nakon jednog sata letenja izbacili su pet vedara vode, te se vratili na mostarski aerodrom Ortiješ za dopunu goriva. Pri obavljanju prvog zadatka, primili su hitan poziv od Civilne zaštite Konjica radi pomoći u gašenju požara kod Kostajnice, u konjičkoj opštini. U 10,30 sati, helikopter je uzletio na izvršenje ovog novog zadatka. Za dva sata letenja, izbačeno je 16 vedara vode na požarište. U popodnevnim satima, nastavlja se s gašenjem požara na prvobitnoj lokaciji u opštini Mostar”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. 

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH iz kasarne Rajlovac, tokom pandemije COVID-19, helikopterima UH-1H iz vazduha su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila te istog dana drugim helikopterom na području opštine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila.

Na području Mostara gase požar od petka 10. aprila. Svi letovi provode se uz sve potrebne bezbjedonosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19, saopšteno je.

(Fena)