Katolici u BiH i širom svijeta danas slave Uskrs

Katolici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik u spomen na Hristovo uskrsnuće, te njegovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Iako se za Uskrs odlazi na jutarnju misu, a nakon toga se porodica okuplja oko bogate trpeze, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, vjernici će biti uskraćeni za misu, ali u velikom broju i za porodično okupljanje.

Ali, kako je kazao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskrsnjoj čestitki koju je vjernicima uputio putem videa, Uskrs je svetkovina života koji se budi.

“Živimo u atmosferi koju, nažalost, nameće kulturu smrti, beznađa i izgubljenu vrijednost čovjekovog dostojanstva. Mi hrišćani smo u Hristovu uskrsnuću obnovljeni u onom dostojanstvu djece Božje, koje valja živjeti, svjedočiti i ne umoriti se u borbi za život čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegova prava”, rekao je Puljić.

Izrazio je želju da nakon proživljene korizme, treba da u slavlju Uskrsa u ljudima zasja svjetlo vjere, radosna nada i hrabrost da slijede Isusa i svjedoče da su njegovi, jer “On je obećao biti s nama, pa zato tako živimo njegovu prisutnost da nam donese utjehu i mir u duši, kao što je donio učenicima kada im se ukazao i uputio im pozdrav: Mir vama”.

Svečane jutarnje mise Hristova uskrsnuća će zbog pandemije koronavirusa u gradovima BiH predvoditi nadbiskupi i biskupi, a vjernici će iz svojih domova imati priliku da ih prate putem tv-a, društvenih mreža i radio stanica.

(Fena)