Požari i dalje bjesne oko Mostara, Konjica, Jablanice i Prozora-Rame

Na području Mostara, Konjica, Jablanice i Prozora-Rame i dalje je aktivno nekoliko požara.

Helikopter OS BiH i juče je, od 10-17 sati, djelovao na sjevernom području Grada, prvo u jutarnjim satima iznad naselja Kuti prema Pločnu, te potom djelovanje usmjerio na gašenje požara na potezu Podporim-Ruište-Herceg vrelo, kako bi se usporilo širenje istog prema parku prirode Ruišta. Izvršeno je ukupno oko 25 naleta helikoptera, saopšteno je iz OC CZ HNK-a.

Požar nije stavljen pod kontrolu, već je djelovanjem helikoptera usporeno širenje istoga. U planu je da helikopter OS djeluje i danas na ovom području shodno situaciji na terenu. Trenutno nema opasnosti po obližnja naselja i stanovništvo (vikend naselje Ruišta i naselja Kuti i Livač).

Požar koji se juče pojavio u mjestu Ovčari (Konjic) i koji se u toku noći proširio prema naselju Galjevo u toku dana je stavljen pod kontrolu, ali još uvijek aktivan. Na gašenju požara u toku dana bila su angažovana tri Air Traktora iz Crne Gore, koja su napravila tri preleta, rezultati gašenja efikasni.

Još su aktivni požari na Vrabču, Nevizdračkom potoku i iznad naselja Kostajnica, dok su lokalizovani požari.

Juče u popodnevnim satima prijavljena je pojava požara u blizini sela Glodnica.  Pripadnici PVJ Jablanica odmah su izišli na teren, ali se požar velikom brzinom proširio na strme padine u pravcu Bokševice, te zahvatio područje koje je sumnjivo na kontaminiranost minama. Ispred Službe civilne zaštite izvršene su konsultacije sa predstavnicima BH MAK-a, PU Mostar, te je utvrđeno da je požar zahvatio područje koje se vodi kao minsko kontaminirano. Vatrogasci stalno prate situaciju i nalaze se na terenu. Obzirom da se radi o jako strmom terenu, postoji mogućnost da budu ugrožene kuće u naselju Glodnica. Trenutno je požarna linija u padinama iznad naselja Falanovo Brdo i Kostajnica, koja pripadaju opštini Konjic. Cijelo ovo područje zahvata područje koje je kontaminirano minama. Treba naglasiti da je i pored Upozorenja izdatog od strane Službe civilne i protivpožarne zaštite, o preduzimanju preventivnih mjera i zabrani paljenja vatre na otvorenom, i dalje prisutno neodgovorno ponašanje građana. Oko 17 sati iznad magistralnog puta Sarajevo –Mostar, kod table na ulazu u opštinu Jablanica, dogodio se novi požar koji je ugašen zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca. Trenutno nisu u opasnosti kuće, ali postoji opasnost ugrožavanja dalekovoda, metalne konstrukcije. Ukoliko dođe do promjene u pravcu duvanja vjetra može biti ugroženo naselje Glodnica, prije svega od kotrljanja užarenog kamenja koje za sobom u kratkom vremenskom periodu može da formira požarnu liniju niz kosinu do samih kuća. Vatrogasci će i dalje pratiti situaciju i biti u funkciji očuvanja sigurnosti naselja Glodnica. Treba napomenuti da se požarna linija približava jakoj borovoj šumi u blizini Kostajnice na prostoru opštineKonjic, o čemu su obaviještene kolege iz Civilne zaštite opštineKonjic. Sve se ovo nalazi u miniranom području.

Od 08,30 sati do 18 sati na području opštine Prozor – Rama aktivno je 5 požarišta: Grevići, Parcani, Gornej Brajke, Blace i Klek.                                                                                                                       

(NovaSloboda.ba)