Šeranić: Mjere će najvjerovatnije biti produžene za još 14 dana

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će taj bh. entitet najvjerovatnije do 30. aprila produžiti mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

“Lijepo vrijeme ne smije da nam bude izgovor da relaksiramo mjere koje imamo”, naglasio je Šeranić, ističući da od građana i njihove discipline zavisi koliko dugo će se one zadržati.

Dodao je i da je vrlo teško odrediti datum kada će se sve završiti.

“Bitno je znati da kada budemo išli u relaksiranije mjere to mogu biti one koje se više odnose na određene trgovinske objekte i određeni dio našeg javnog života”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Lične mjere, koje se odnose na ponašanje pojedinca u zajednici, nošenje zaštitnih maski, moraće se provoditi i tokom ljeta.

“Svaka epidemija ima svoj tzv. epidemijski rep i moguće je da poslije bude još jedan skok, što nije ništa neuobičajeno u postepidemijskom periodu, ali se mora dobro iskontrolisati da ne bi prerastao u eksponencijalni rast”, upozorio je Šeranić.

U RS je još uvijek linearni rast ove epidemije.

Potvrdio je da će i u vrijeme predstojećih praznika biti na snazi procedura po kojoj će sve osobe koje ulaze u BiH, odnosno na teritorij entiteta RS, minimalno 24 sata provesti u karantinima pri bh. graničnim prealazima, a onda biti upućeni u lokalne karantine.

U RS broj zaraženih je trenutno 421, oporavljenih je 154, a od posljedica Covida -19 preminulo je 14.

(Fena)