Sunčano uz prolazno naoblačenje

Jutros je na krajnjem sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim područjima pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno 4, Srebrenica 5, Zenica 6, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Bijeljina 7, Bihać, Banja Luka, Prijedor 8, Doboj 9, Široki Brijeg 10, Gradačac, Grude 11, Trebinje 12, Mostar 14, Neum 15 stepen i.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz prolazno naoblačenje u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i na zapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje, uglavnom, istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne vremenske prilike, duži sunčani intervali i porast temperatura tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri također će omogućiti mirniji san.

Ukoliko boravite na otvorenom, poželjno je prikaldno se obući.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Suh kolovoz i slaba frekvencija vozila karakterišu ovog jutra saobraćanje u BiH.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Danas do 18 , na području RS-a zabranjuje se kretanje svim građanima van njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Povodom praznika katoličkog Uskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH

Duga su zadržavanja na graničnim prelazima zbog vršenja sanitarne kontrole.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

———————————————-

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, od sutra 13.04. od 08 sati do 19.04. do 08 sati, doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom terminu saobraćaj će se preusmjeriti na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput bit će na petlji Lašva,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)