Direktor gerontološkog centra u Nišu uhapšen zbog zaraze 140 korisnika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbjednosno- informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M. S. (1973) iz Niša zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Sumnja se da on, kao ovlašteno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mjere i radnje kako bi spriječio širenje zarazne bolesti COVID-19, usljed čega je u ovoj ustanovi zaraženo 140 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.

U samom početku infekcije krili su se simptomi oboljelih.

Kako je na konferenciji za medije Kriznog štaba saopšteno, u Domu su, takođe, bile dozvoljene posjete, kao i šetnje lica kojima je pružan smještaj.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu

Za djelo za koje se sumnjiči propisana je kazna zatvora od 12 godina.

Zajedno sa 140 oboljelih u Nišu, u posljednja 24 sata u Srbiji su registrovana nova 424 slučaja zaraze i pet smrtnih ishoda. Ukupno je u zemlji oboljelo 4054 ljudi, a umrlo ih je 85.

Najmlađa žrtva imala je 37 godina, a najstarija 91.

Od početka epidemije, testirano je ukupno 20.950 osoba, a preminulo je 59 muškaraca i 26 žena prosječne dobi od 76 godine, uz postotak smrtnosti od 2,09 posto.